Home » Blog » tips » Afwijzing

Afwijzing

door | 25 okt, 2021 | tips

Afwijzing 

Het gevoel van afwijzing is voor bijna ieder van ons herkenbaar. Je wordt bijvoorbeeld niet geaccepteerd omdat je anders bent, of omdat je niet voldoet aan bepaalde eisen, of liefde die niet wederzijds is. De meeste ervaren het als een diep en pijnlijk gevoel. Het tast je gevoel van eigenwaarde aan, en kan hierdoor leiden tot een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen.

 

Waarom vinden we afwijzing zo lastig.

Bij de groep horen was vroeger nodig om te overleven, de een was jager en zorgde voor voedsel, de ander kon het bereiden, de een bouwde een hut, de ander zorgde voor materiaal. Iedereen deed waar hij of zij goed in was, en zorgde voor elkaar.  Wat je deed was belangrijk voor de groep om te overleven. En hiermee werd het verlangen om gewaardeerd te worden vervuld. Afwijzing is dan ook het gevoel dat je je bedreigd voelt in je behoefte aan waardering. Het geeft je een gevoel van waardeloos te zijn, er niet toe te doen. Dat jij niet goed genoeg bent.

Afwijzing heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen. Wanneer de negatieve gedachten de overhand krijgen, raak je in een neerwaartse spiraal. En pieker en praat je jezelf steeds verder naar beneden. Totdat je overtuigingen zo diepgeworteld zitten dat je jezelf afwijst, en steeds vaker in dit gevoel getriggerd wordt. De pijn van afwijzing kan zo naar zijn, dat het zelfs fysiek pijn doet. Je gaat er alles aan doen om dit niet te hoeven voelen. Je beschermt jezelf tegen de pijn. Bouwt een muur om je heen, trekt jezelf terug, doet jezelf stoerder voor dan je bent. Zegt dat het jou niets uitmaakt dat je er niet bij hoort, je kan het wel alleen. Zorgt ervoor dat je alles doet om maar aardig gevonden te worden. 

Helaas zijn dit vaak maar tijdelijke oplossingen, en is het uiteindelijk nodig om jezelf af te vragen waarom jij je afgewezen voelt. Wat maakt dat jij je minder voelt als de ander? Waardoor pas jij je altijd aan om de ander een plezier te doen. Zeg je ja, tegen dingen die je eigenlijk helemaal niet wil, maar toch doet omdat je bang bent buiten de boot te vallen. Mensen je niet meer aardig vinden omdat jij nee zegt tegen iets wat je niet fijn vindt.

 

Wat kan je doen om je niet afgewezen te voelen? 

Afwijzing hoort bij het leven. Niet iedereen vindt jou leuk, en waarschijnlijk vind jij ook niet iedereen even leuk. Afgewezen worden omdat je anders bent, en niet voldoet aan de verwachtingen van anderen. Maar is het wel altijd de ander die je afwijst, of ben jezelf degene die zichzelf niet accepteert, en daardoor zichzelf afwijst. Je vindt van jezelf dat je de beste moet zijn, of dunner, leuker, of moet doen wat de rest doet. 

Een therapeut zei eens tegen mij, pas jij niet bij de groep? Of plaats jij jezelf buiten de groep? Op dat moment was ik verontwaardigd, alsof het mijn schuld zou zijn, dat ik niet geaccepteerd werd om wie ik was. Hun moesten mij toch accepteren, ook al deed ik niet wat de rest deed. Later besefte ik dat ik mezelf wel degelijk buiten de groep plaatste omdat ik andere behoeften had, en dat het mijn keuze was. Waardoor het ineens niet meer voelde als een afwijzing, maar als kiezen voor mijn eigen behoeften. 

Jezelf accepteren heeft te maken met jezelf te zien met sterke en zwakke punten. Wanneer je je afgewezen voelt, neem dan de tijd om dit gevoel te verwerken, en maak het niet persoonlijk.  Een afwijzing kan ook van de situatie afhankelijk zijn, en heeft dan niets met jou als persoon. Iemand wil geen relatie omdat hij een jaar naar het buitenland gaat, en zichzelf dan niet in een relatie ziet. Dat heeft dan niets met jou als persoon te maken, maar alles met degene die de keuze maakt. 

Van ieder gevoel van afwijzing kan je leren. Waardoor voel jij je afgewezen? Voel jij je niet gehoord of gezien, laat jezelf dan horen, zien. Soms hoor ik cliënten wel eens zeggen, maar ik heb gezegd dat ik dat eigenlijk niet wil. Maar er luistert niemand. Het woordje eigenlijk zegt al genoeg, je laat hiermee alle opties open. Ook dat de ander dan niet naar je luistert, en jij je afgewezen voelt. Geef duidelijk aan wat je wil, dan is het jouw keuze.

Leer jezelf kennen, en ken je mogelijkheden en beperkingen. Niet iedereen is hetzelfde, en beheerst dezelfde talenten. De een heeft talent voor muziek, de ander voor sport, of kan gemakkelijk leren. Afwijzing hoort bij het leerproces, om te ervaren wat er bij jou past, en dichter bij jezelf te komen. Geef jezelf compassie in plaats van kritiek. 

Mensen zijn nu eenmaal verschillend, en hebben verschillende gewoontes en behoeften. Wanneer jij vindt dat de ander jouw advies niet opvolgt, en jij voelt je daardoor afgewezen. Wat zegt dat dan over jou? De ander heeft misschien hele andere behoeften dan jij. Wat maakt dat jij vindt dat jouw manier beter is, dan die van de ander. Praat over je verschillen, in plaats van in afwijzing jezelf terug te trekken, en afstand te nemen. 

In afwijzing kan je jezelf ontzettend alleen, en verdrietig voelen. Deel je gevoelens met mensen die van je houden om wie jij bent. Zij kunnen je het gevoel geven belangrijk te zijn, dat jij mag zijn wie je bent. Je helpen uit de negatieve spiraal te komen, en te relativeren. Uit je verdriet, frustratie, boosheid en geef het de ruimte. Alleen dan kan je ze loslaten. 

Voel jij je vaak afgewezen? Wil je onderzoeken wat het is dat jij je afgewezen voelt? Maak eens een afspraak, en gebruik het gevoel van afwijzing om jezelf beter te leren kennen.

 

Zelf ervaren wat massagetherapie voor je kan betekenen?

Boek jouw introductietraject!

Over mij


Als Hbo gediplomeerd holistisch massagetherapeut geloof ik in de samenhang van fysieke en mentale klachten. En dat alles wat je meemaakt in je leven, wordt opgeslagen in je lichaam. Door massage is voelbaar wat zich in jouw lichaam heeft vastgezet.

Ik wil met je op zoek naar je originele afdruk van jezelf.

Volg mij op facebook

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Beweging

Beweging

Mijn vakantie bracht ik door aan zee. Iedere dag dezelfde zee, met een andere beleving. De ene dag rustig, zo glad als een meer, de andere dag...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin