Innerlijke houding
Vorige week was ik aanwezig bij een masterclass van een super gedreven jonge ondernemer. Vol van energie, en op weg om een mooie onderneming neer te zetten. Hij benoemde een aantal types, en hoe mensen omgaan met hun gedrag, en wat ze daarmee kunnen bereiken in hun leven. En vroeg om eens naar onszelf te kijken welk type jij nu werkelijk bent. Een type wat hij benoemde was iemand die piekt op momenten van crisis. Alleen hard voor het doel werkt als het nodig is, leeft met pieken en dalen. Ik dacht: oeps….dat ben ik.
Op momenten dat alles goed gaat, vind ik het wel prima, hoeft het niet zo nodig, nog meer, nog beter. Maar zodra de agenda wat rustiger lijkt gaan alle alarmbellen rinkelen, en moet er actie komen. Toch maar dat artikel schrijven, waar ik eigenlijk niet zo een zin in had, omdat ik liever ging tennissen of een avond lekker op de bank een film kijken. In ieder geval alles om maar niet te hoeven doen waar ik geen zin in had. Altijd leren in de laatste dagen voor het examen. Hoe hoger de druk, hoe meer ik presteer om mijn doel te behalen. Om vervolgens daarna in te zakken, en dagen alleen doen wat hoognodig is. Ik ben Iemand die een stok achter de deur nodig heeft, en mezelf een schop onder mijn kont geeft wanneer het nodig is om in actie te komen.
Wat maakt nu welke keuzes we maken, en waar komt deze houding vandaan?
Alles wat je leert en meemaakt in je leven draagt bij aan jou innerlijke houding. De manier zoals je bent opgevoed, welke waarden en normen je hebt meegekregen. Deze aangeleerde houding beïnvloed je gedrag en handelen. En maakt dat de een vindt dat je nooit op mag geven en altijd maar door moet gaan. Dat de ander vindt dat je hard moet werken voor je geld. En weer een ander vindt dat je altijd aardig moet zijn, en dus geen nee kunt zeggen, ook al zou je dat wel willen.
Vaak worden je keuzes gemaakt uit angst, of schuldgevoel. Angst om dingen te doen die ons een ongemakkelijk gevoel geven. Wat zal de ander wel denken, of hoe zal die reageren? Uit schuldgevoel toch maar naar die afspraak gaan, je hebt nu eenmaal gezegd dat je zou komen. Terwijl je er zelf helemaal geen behoefte aan hebt. Wanneer we na gaan nadenken over de keuzes die we automatisch maken, en gaan voelen of we dit echt zelf willen, komen er gedachten, oordelen, een rotgevoel, van alles gaat er door je heen om je af te houden van je keuze.
Wanneer jij je bewust wordt van jouw gedachten, oordelen, gevoelens van angst, schuldgevoel kan je je keuzes bewuster maken. Jij bepaalt immers wat je doel is. Vroeger hoopte ik dat alles vanzelf zou gaan. Cliënten kwamen gewoon uit de lucht vallen. Nu weet ik, dat ik er energie in moet stoppen. Cliënten moeten weten dat je bestaat, wat je doet, wie je bent. En zolang je thuis op de bank gaat zitten wachten komen ze niet, want ze weten niet dat je er bent, en wat massagetherapie voor hun kan betekenen. Ik heb gemerkt dat wanneer ik er energie in stop, de rest als vanzelf gaat. Mijn innerlijke houding is dan doelgericht, en de rest volgt. Dat geeft rust en vertrouwen.
En toch is er iets in mij, dat dit alleen doet als het nodig is. Dit komt omdat het doel in mijn onderbewuste niet nodig is. Zolang je in de oertijd geen honger had, was het ook niet nodig te gaan jagen. Wanneer jij je bewust bent van dit gedrag, kan je bewuste keuzes maken. Je kan luisteren naar je gedachten dat het niet persé nodig is, en toch kiezen om het wel te doen, omdat het jou helpt een doel te bereiken wat je graag bereiken wil.
Jij kan keuzes maken, jij hoeft het niet te doen zoals je vader en moeder, je opa en oma, broer of zus. Jij bent jij, en mag de dingen doen die voor jou goed zijn. Dat wat past bij wie jij bent. Op jouw eigen manier. Jij bepaalt of dat het nodig is hard te werken, om je doel te bereiken. Jij bepaalt wat jouw doelen zijn. Ik weet van mezelf dat ik die stok achter de deur nodig heb. En heb ervoor gekozen hierbij hulp in te schakelen om mijn doelen te bereiken. Mijn werk als massagetherapeut is mijn passie, maar andere werkzaamheden die daarbij horen vind ik minder leuk, of kosten me veel tijd, die ik liever aan andere dingen besteed waar ik wel blij van wordt. Gelukkig heb ik de juiste mensen om me heen gevonden die me daarbij helpen.
Hoe beter jij jezelf leert kennen, kritisch naar jezelf kan kijken, en jezelf oprecht in de spiegel durft aan te kijken. Hoe beter jij kan luisteren naar je innerlijke stem. Hoe gemakkelijker jij keuzes kan maken die nodig zijn om jou doel te bereiken.
Heb je hulp nodig naar om te leren luisteren naar je innerlijke stem?
Boek jouw introductietraject!
0 Reacties