Home » Blog » tips » Controle loslaten

Controle loslaten

door | 10 apr, 2020 | tips

Waarom wil je zo graag controle houden, en wat betekent controle eigenlijk?

 

Controle is vasthouden aan dat wat je niet los kan laten, omdat angst je tegenhoudt.

 Je leeft volgens bepaalde overtuigingen, patronen, die je in het verleden geholpen hebben. En je daarom steeds blijft toepassen. Je creëert een soort van fictieve veiligheid voor jezelf.

 Angst om je baan te verliezen, en daardoor steeds over je grenzen gaan, het nog beter doet als goed, omdat je dat het gevoel geeft dat jij onmisbaar bent, en dus niet ontslagen zal worden.

Je vasthouden aan veiligheid, overtuigingen, beperkende gedachten, dat wat je al kent. Het geeft je houvast, ook al zijn deze gedachten niet helpend. Want je leven kan plotseling een andere wending nemen, zoals iedereen op dit moment zelf kan ervaren.

 Neem nu het corona-virus, wie had er gedacht dat we met zijn allen binnen zouden blijven, dat de winkels zouden sluiten, en we massaal thuis gaan werken, je onderneming dicht moet. En dat dit alles gebeurt, zonder dat jij daar zelf enige controle over hebt. 

Wanneer je de controle loslaat, en accepteert dat je bepaalde dingen niet kan veranderen, geeft je dat vrijheid. Je bevrijdt je van een last die jij jezelf oplegt, een last die veel energie kost, pijn in je lichaam veroorzaakt, spanning in je lijf geeft. Een last die in de praktijk niet uitvoerbaar is. Het is namelijk niet mogelijk alles te controleren. Alles te laten verlopen zoals jij dat wilt. 

Laats sprak ik een client die een prachtig nieuw huis gekocht had, maar daar niet van kon genieten omdat er honderd beren op de weg lagen. Wat nu als ik mijn baan kwijt raak, of als ik of mijn partner ziek wordt. Wat als ik het hier helemaal niet zo fijn vind als ik hoop, want mijn oude buurt was zo gezellig. Dat ga ik zeker missen. Het veroorzaakte veel lichamelijke klachten omdat er continue stress was over de als….dan….situatie.
Iedere verandering brengt keuzes met zich mee, en bij iedere veranderingen moet je dingen loslaten. Op het moment dat loslaten, acceptatie niet lukt, probeer je in je hoofd alles op te lossen, controle uit te oefenen. Je gaat op zoek naar oplossingen die ervoor zorgen dat je angsten geen waarheid worden. Nog harder werken, je best doen om die baan te houden. Overdreven veel sporten om gezond te blijven. Maar heb je nu werkelijk controle over de situatie, bepaal je hiermee dat jou niets overkomt. Nee, natuurlijk niet, er kan van alles in je leven gebeuren waar je geen controle over hebt, ziekte, ongeluk. Het proberen te voorkomen van als… dan…. situaties kost heel veel energie. Je staat altijd aan om….
En toch kan je de situatie pas oplossen als deze zich aandient. 

Een vrouw zei: “Ik wil niet dat mijn kind boos of verdrietig wordt, mijn kind moet gewoon gelukkig zijn. Er is al ellende genoeg in de wereld.” Een mooie gedachten, maar praktisch onuitvoerbaar. Wat moet je allemaal onder controle houden, om ervoor te zorgen dat je kind nooit boos of verdrietig wordt.
En hoe reëel is het? Kan je je kind tegen alles beschermen? En horen niet alle emoties bij het leven? Ook boosheid en verdriet. Wat zou het beteken als jij het vertrouwen hebt dat jouw kind zelf de goede beslissingen neemt. En leert van de fouten die het maakt. Zoals jij dat zelf waarschijnlijk ook geleerd hebt, met vallen en opstaan. 

Om controle los te durven laten, moet je nee durven zeggen tegen de dingen die jij niet wil. En dus een grote dosis zelfkennis beschikken, over wat jij nu eigenlijk zelf wil. Dat jij de regels in jouw leven bepaalt, en niet je ouders, partner, vrienden, collega’s.

Welk beeld heb je van jezelf, en klopt dit met de werkelijkheid? Als je een drukke baan hebt, alleenstaande moeder bent, en drie schoolgaande kinderen hebt. Dan moet je keuzes maken wat voor jou belangrijk is. Je kan niet en werken en er altijd zijn voor de kinderen.
Door de controle los te laten, en te kiezen wat je zelf wil doen, en wat je uitbesteed aan de ander kan je jouw ideale leven voor jezelf mogelijk maken.
Controle loslaten heeft vooral te maken met wat jij belangrijk vindt, en wat jij daarvoor over hebt.
Zodra jij het oké vindt, dat iemand anders iedere week jou was strijkt zodat jij tijd hebt om aan de kinderen te besteden, is het oké. Blijf jij vinden dat je het eigenlijk allemaal zelf moet kunnen dan wordt het lastig om los te laten. Want eigenlijk wil je dat helemaal niet. In je hoofd heb je besloten dat jij degene bent die alles zelf moet doen. Maar is dat wel zo?

 

Wat kun je controleren en wat niet? 

We hebben geen controle over de toekomst, want niemand weet precies wat er gaat gebeuren.
We hebben geen controle over andere mensen, want die doen gewoon wat zij willen doen.
Eigenlijk heb je alleen controle over wat jij in het hier en nu doet. 

Wanneer je iets niet kan veranderen kun je alleen accepteren en loslaten. Dat voelt vaak onnatuurlijk omdat controle zo in ons systeem zit.
Dat wil niet zeggen dat je alles op zijn beloop moet laten gaan. Je kan je zeker op bepaalde situaties voorbereiden.
Neem bijvoorbeeld een vakantie, je kan uitzoeken waar je heen gaat, past dat bij de behoefte van jouw gezin, maar hoe de reis gaat verlopen, krijg je vertraging bijvoorbeeld, of is het weer niet wat je gehoopt had, dat zijn dingen die je niet kan controleren, en moet nemen zoals ze komen.

 

Vragen die je jezelf kan stellen wanneer je controle uit wil oefenen. 

Wat wil je veranderen, wat mag er niet zijn? Heb je hier werkelijk invloed op?
Is je antwoord ja, verander het dan. Is het antwoord nee, accepteer dan de situatie zoals deze is.
Wanneer je niet los kan laten komt dit meestal doordat we er emotioneel bij betrokken zijn.
Er is angst, onzekerheid, twijfel, spijt, frustratie, en dit proberen we te compenseren met lief zijn, perfectionisme, de ander pleasen. 

Oude patronen die je in het verleden iets hebben opgeleverd, blijven vaak hardnekkig terugkomen.
Maar onthoud, oefening baart kunst, en ja, je kan het echt oefenen.

Gedachten beïnvloeden hoe we over een situatie denken en voelen. Hoe negatiever jij over de situatie denkt, hoe meer het je mate van controle zal beïnvloeden.Hoe meer vertrouwen je hebt, positieve gedachten, hoe minder behoefte je aan controle nodig hebt

Gun jezelf die vrijheid, kun je het veranderen doe het dan, en anders laat los.

 

Over mij


Als Hbo gediplomeerd holistisch massagetherapeut geloof ik in de samenhang van fysieke en mentale klachten. En dat alles wat je meemaakt in je leven, wordt opgeslagen in je lichaam. Door massage is voelbaar wat zich in jouw lichaam heeft vastgezet.

Ik wil met je op zoek naar je originele afdruk van jezelf.

Volg mij op facebook

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Beweging

Beweging

Mijn vakantie bracht ik door aan zee. Iedere dag dezelfde zee, met een andere beleving. De ene dag rustig, zo glad als een meer, de andere dag...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin